След проучване: Коалицията между ПП и ДБ бие ГЕРБ-СДС на изборите на 2 април

Според „Алфа Рисърч“ най-много гласове ще събере новата коалиция ПП-ДБ

Национално-представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“ на старта на предизборната кампания показва слаба мотивация за участие в изборите и паритет в битката за първото място. Изследването е направено в периода от 21 до 27 февруари и е финансирано от самата агенция. Според данните най-много гласове от всички решили твърдо да гласуват събира новата коалиция между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” – 26.4 на сто. С малко над процент зад тях са ГЕРБ-СДС – 25.2%.

На трето място според „Алфа Рисърч” би се наредило ДПС с 13.2 на сто. Четвърти са от „Възраждане” с 11.3%, а БСП събира 7.4%. На шеста позиция, малко под прага от четири на сто, са „Български възход” с 3.8, новото обединение „Левицата” събира 3.6 на сто от гласовете, „Има такъв народ” са с 3.2%. НДСВ събира 1.4 на сто. За други партии ще гласуват 4.5 процента. С каква амбиция влизат в надпреварата партиите, които според социолозите са около 4-процентовата бариера, провери Михаела Карабельова. Със заявка за участие в следващия парламент новата коалиция „Левицата“ влиза в битката за вота на 2 април. „На местните избори да изпълним програмата максимум и да имаме голяма коалиция. Тоест, и БСП да бъде част от нея”, коментира Костадин Паскалев.

В изборната надпревара новото ляво залага на познати лица като Татяна Дончева и Мая Манолова ще оглавят по две листи. В лидерската битка за 25-и МИР психиатърът Цветеслава Гълъбова ще мери сили с Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров. „В нашите листи има много представители на БСП, които са неудовлетворени от обезличаващите компромиси, които направи партията”, коментира Валери Жаблянов.

С идеи за промяна и намиране на съмишленици от други партии тръгват и от коалиция „Заедно“, която беше създадена от бившите депутати на ИТН – Ива Митева и Любомир Каримански.

„Не знам дали за това кратко време, откакто се появихме, буквално за две седмици, социологията ни е включила в тези изследвания. Мисля, че това е едно добро начало за наистина широко обединение”, каза Ива Митева.

В листите на новото обединение влизат и представители на партията на Стефан Янев – „Български възход“.

„Не искам да споменавам имена. Те вече започват да излизат, включително ще се видят и в кандидатските листи”, каза още Митева. Настоящото изследване е проведено в периода 21 – 27 февруари 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.