Проектът на Бюджет 2022 на Община Троян е готов

На 31.03. предстои Общинският съвет да обсъди внесения от Кмета Донка Михайлова бюджет на Община Троян за 2022 г. Бюджетът в голяма степен ще определи степента на решаване на основните приоритети за развитие на общината през 2022 г.

За поредна година бюджетът на общината нараства, като това не е за сметка на увеличение на местните данъци и такси, които за 2022 г. остават непроменени и по-ниски от средните за страната.

Рамката на бюджета, който Кметът предлага, е в размер на 38 млн. 764 хил. лева, от които за държавни дейности 21 млн. 113 хил. лева и за местни дейности – 17 млн. 651 хил. лева. За съпоставка за 2021 г. рамката е 35 млн. 918 хил. лева. Ръст е в размер на 2 млн. 846 хил. лева, като при приходите за финансиране на държавни дейности е 2 млн. 080 хил. лева и 766 хил. лева за местни дейности.

Субсидията за финансиране на разходите за делегираните държавни отговорности е 18 млн. 759 хил. лева, като от тях най-много средства за са за образование – 12 881 хил. лева, представляващи 69 %, социални дейности и здравеопазване – 2 977 хил. лева или 16 % и за култура – 943 хил. лева или 5 %.

В съответствие със Закона за държавния бюджет, от  01.04. отпадат таксите за детски градини и детска ясла, като е определен нов стандарт за финансиране на едно дете, който държавата ще предоставя на общините и са завишени щатните бройки за музеите с 3, от които две са за Природо-научния музей в Черни Осъм и една за Музея на занаятите в Троян. С 43 хил. лева е завишен бюджетът на читалищата и с 374 хил. лева на социалните услуги.

Местните приходи са тези, с които се финансират местните политики. За първи път прогнозата за данъчните приходи е над 3,5 млн. лева. Въпреки че, размерът на местните данъци и на таксата за битови отпадъци се запазват, е предвиден ръст спрямо реализираните за 2021 г. със 129 хил. лева и спрямо плана за 2021 г. с 537 хил. лева, което се очаква да дойде от подобрената събираемост. Завишение е разчетено и в приходите от управление на общинската собственост. Заложените приходи са 5 413 хил. лева, което е с 205 хил. лева повече от разчетените в първоначалния бюджет за 2021 г.  и със 113  хил. лева повече спрямо реализираните за 2021 г. Общо от собствени приходи на Общината през 2022 г. се очаква да реализира 8 млн. 920 хил. лева. 

От текущата издръжка на местни дейности най-голям дял имат разходите, свързани с комуналното стопанство и благоустройството – чистота, ВиК, снегопочистване, озеленяване и улично осветление – 4 млн. лева. Разходите за образование, здравеопазване и социални дейности, които общината разходва от собствените си приходи са 1 млн. и 300 хил. лева. Бюджетът предвижда по-нататъшно изпълнение на ангажимента на Кмета на общината средствата за спорт и култура да нарастват ежегодно. През 2020 г. те ще бъдат над 700 хил. лева.   Продължава подкрепата на археологическите разкопки на крепостта „Состра“ и местността „Калето“.

Инвестиционните разходи /капиталови разходи и текущи ремонти/ са 7,5 млн. лева или 20 % от общите разходи, обезпечени с местни приходи. От тях 1 млн. лева се предвижда да бъдат вложени в селата на общината. Основните капиталови разходи се предвиждат за подобряване на качеството на жизнената среда. Продължава изграждането на нови детски площадки, 390 хил. лв. са предвидени за изграждане на обслужваща инфраструктура /водопровод, канализация и улица/ към социалните услуги, които ще бъдат разположени в новата поликлиника. Ще бъде проектиран Център за възрастни хора в сградата на бившето общежитие към закритото училище във Врабево. През годината ще бъде изградено ново газово стопанство за Детска ясла и Детска градина „Синчец“.

През годината се предвижда да започне изграждането на третия същностен етап на Многофункционалната спортна зала, за която ще се търсят средства от външни за бюджета източници. Със средства от общинския бюджет ще се изгради подземната и надземна част на довеждащата до залата улица „Мир“. Бюджетът предвижда средства и за тротоарите при северния вход и участък от южния вход на града. Ще бъде довършена и цялостната реконструкция на улиците „Незабравка“ и „Голяма Рибна“. Нови 145 паркоместа се предвижда да бъдат осигурени на паркинга в квартал 303 и на улица „Раковски“. Нова детска площадка се предвижда на ул. „Захари Зограф“, площадката на ул. „Стефан Караджа“ ще се реконструира.

Предвидено е закупуване на нова сметосъбираща техника, мултифункционален камион със зимно и лятно оборудване и миячна машина за нуждите на ОП „Комунални услуги“. Предвижда се по-нататъшна подмяна на съдовете за смет. Нов автомобил се планира за обслужване на възрастни и болни хора по домовете в дейност „асистентска подкрепа“ и още два автомобила за социалните услуги.  Община Троян кани гражданите на общината на обществено обсъждане на бюджета на 17.03. от 17,30 часа в салона на Общински съвет

Публикувано в Акценти с етикети . Постоянна връзка.