Виктор Стойчев се среща в четвъртък с украински граждани

На територията на област Ловеч пребивават 209, издадени са 109 регистрационни карти за временна закрила, ЦОП с готовност за психологическа подкрепа

Среща с настанени в област Ловеч украински граждани ще проведе в четвъртък областният управител Виктор Стойчев. За участие в нея са поканени представители на ОДМВР – отдел „Миграция“, Регионалната здравна инспекция, регионалната дирекция „Социално подпомагане“, Бюро по труда – Ловеч, както и на двата центъра за подкрепа – към БЧК и към сдружение „Граждански инициативи“ – Център за обществена подкрепа (ЦОП).

На срещата ще бъде разяснена процедурата за получаване на временна закрила и възможностите, която тя дава – за работа, за медицинско обслужване, за социално подпомагане. Осигурен е преводач.

Желанието ни е да бъдем максимално полезни на тези хора, правителството е създало ред, по който да се погрижим за тях, и искаме да им разясним, че ако се възползват от него, ще получат подкрепата на българската държава, коментира областният управител.

Днес той се срещна с председателя на управителния съвет на сдружение „Граждански инициативи“ Весела Цанкова. Двамата обсъдиха подкрепата и социалните услуги, оказани до момента от ЦОП на над сто избягали от войната украински граждани и пребиваващи на територията на Ловеч и общината. Цанкова изрази готовност центърът да предоставя и психологическа помощ, какъвто призив отправи областният управител и в изпълнение на указание на министъра на труда и социалната политика общинските администрации и центровете за обществена подкрепа в страната да създадат подходящата организация за това. На препоръката тази психологическа подкрепа да бъде предоставяна мобилно Цанкова отговори, че е налице мобилен екип, който вече е посетил настанените в с. Сливек. Иначе три жени са потърсили психологическа помощ на място в ЦОП в Ловеч.

По информация на ОДМВР към днес в област Ловеч са настанени 209 украински граждани, 137 от които в места за подслон и 72-ама на частни адреси. Издадени са 109 регистрационни карти за временна закрила.

В Бюрото по труда в Ловеч е сформиран мобилен екип от трима служители, който да планира, организира и провежда срещи с пристигнали от Украйна, както и с български работодатели, декларирали готовност да обявят свободни работни места и да наемат търсещи работа украинци. Проведени са три срещи в места за настаняване, на две от тях 16 украински граждани са попълнили електронни анкети за проучване на нагласите им за работа. Седем работодатели са обявили 36 свободни работни места. В готовност да наемат украински граждани са още трима работодатели.

По данни на регионална дирекция „Социално подпомагане“ 37 украински семейства, от които 32 в Ловеч, са подали през март молби за еднократна помощ от 375 лв, парите ще получат този месец.

Публикувано в Луковит, Тетевен, Троян и региона, Угърчин с етикети , . Постоянна връзка.