Троян отбеляза Трети март

Троян отбеляза Трети мартПроливен дъжд се изсипа над Троян по време на церемонията за вдигане на националното знаме. То бе изнесено от военнослужещи от поделение 24430 и вдигнато от кмета Донка Михайлова, която стоически и с уважение към светинята издържа на студения проливен дъжд. После градоначалникът в краткото си слово за празника подчерта, че Освободителната война отпреди 134 години е била свързана не само с имперските интереси на Русия, но и с идеала – изстрадалият православен български народ да придобие свободата си. Михайлова говори и за отговорностите, които изисква тази свобода днес. Поздравление за празника чуха и от владиката Гавриил, прочетено от ставрофорния архийерейски наместник отец Марин Божков, подчертаващо победата на православието в Освободителната война. Сред официалните лица бяха депутатите Станка Лалева-Шайлекова и Димитър Горов, както и зам.-областният управител Сашо Данков. Преди ритуала в църквата „Света Петка Параскева“ отците Марин и Станимир отслужиха благодарствен молебен за българското освобождение. Отец Марин прочете евангелската притча за десетимата прокажени, които Иисус излекувал, но само един се върнал да благодари, и напомни колко е важно да се благодари за доброто. За съжаление не бяха много хората, които зачетоха този традиционен благодарствен молебен.
На площада въпреки неблагоприятното време се стекоха много хора. Част от тях с поведението си показаха, че има още да учим кога и как да се държим, особено когато звучи химнът на Република България.
Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметниците на ген.Павел Карцов, предводител на руския отряд, освободил Троян, и на поборника Димитър Икономов – Димитриката.

2 thoughts on “Троян отбеляза Трети март”

  1. Само не знам човекът с чадъра и блейзболната шапка какво прави там и защо присъства на официалната снимка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.