До 15 април местният бизнес може да подаде заявление за облекчение по ТБО и ДНИ

Кметът Акимов преди дни е имал среща с представители на местния бизнес по повод промените в Закона за местните данъци и такси от първи януари т.г., променящи основата, върху която се изчисляват такса битови отпадъци и данък недвижимо имущество. Част от предприятията не са се възползвали или са пропуснали да подадат в необходимия срок / 30.11.2010 г./ декларация и заявление по чл. 19, ал.1 и 3 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян. Сега данък недвижими имоти и такса битови отпадъци при тях се изчисляват върху по-високата от отчетната стойност на имота и данъчната оценка. Според градоначалника  това утежнява  финансово местния бизнес.
Затова  общинското ръководство предложи и Общинският съвет прие облекчения за юридическите лица, чиито имоти са на територията на общината.  Срокът за подаване на декларация и заявление за съд за битови отпадъци е удължен т.г. до  15.04.2011г.  Неподалите декларация и заявление в този срок  губят възможността да заплащат ТБО според декларирания съд. Този срок е действащ само за имотите, придобити до края на м.г.
За да се облекчи режимът на подаването на декларация и заявление за съд за битови отпадъци, срокът за подаването им се удължава  изцяло – до 30 декември на предходната година вм. до 30 ноември.
Троянският кмет обърнал внимание по недоволството на някои бизнесмени, че данъците им са  многократно увеличени. Той бил категоричен, че не е възможно и допустимо години наред от фирмите да се събират едва 60% данък сгради и 58% данък смет, което е почти половината от данъка, който общината е планувала в бюджета за предната  година. Кметът привел примери:  за имот в центъра на града, търговски обект от почти 200 кв.м, се плаща данък сгради…  8, 56 лв., защото данъкът е  изчислен въз основа на  подадената от собственика данъчна декларация. За друг обект – пететажна сграда в центъра на града, данъкът  е  80 лв.; Фирма, която притежава три големи сгради в Троян, плаща 106 лв. Това, подчертал кметът, е недопустимо и повече не може да продължава. Затова именно законодателят предлага тази промяна в  закона.
Някои от присъстващите на срещата  представители на фирми и предприятия изразили несъгласие с направените данъчни оценки на сградите, на което било отговорено, че  собствениците на непроизводствени сгради, които имат съмнения относно декларираните обстоятелства, могат в срок да посетят отдел „Местни приходи“ за коригиране на  неточностите, ако има такива.
Кметът  отново  призовал  представителите на бизнеса да  изградят свое сдружение, което да   бъде от полза както за тях, така и за  общинската администрация при решаването на възникнали  въпроси и проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.