Коледният благотворителен бал на читалището бе в ретро стил

Коледният благотворителен бал на читалището бе в ретро стил Дами и господа, нагиздени в тоалети от минали епохи, предимно от 30-те и 40-те години на 20-и век, бяха типажът на традиционния благотворителен коледен бал, който организира читалището тази година. Балът бе в ресторант „България“, гостите – подбрани, програмата и менюто – стилни.
„Тази вечер ще разтворим не само гардероба  за дрехи, но и старите ракли с чувства. Защо ретро? Защото днес много от нещата, за които се борим в тази старинна българска институция – Читалището, са считани за ретро. Ретро, но те са и традиция, и приемственост. Те носят спомени, но и бъднини. За това днес и сега, всички ние сме тук, за да бъдем ретро не само с нашия дрескод, а обединени от една благородна кауза – да сме ретро и в нашите мисли, намерения и постъпки. Не само с дрехите, извадени от старите ракли, нашепващи ни спомени за скъпи хора. Ретро ще бъдем и защото ще бъдем великодушни, щедри, ще обичаме безкористно и ще даряваме. Ще си спомним за трепкащия въздух, в който се усеща Духът на тази позабравена Коледа. Коледа, която ни напомня за огъня в камината, виновен за уюта на дома. За пословичното гостоприемство на троянеца – предприемчив и работлив, но с щедро сърце. Троянецът, който често е продавал нивата от баща си, за да изучи децата си. Троянецът, който е построил с доброволни дарения първата културна и духовна институция през далечната 1870-а година. Троянецът, който със стремежа си към духовност е носил и носи славата на града. Неговите самодейни изяви радват обществеността повече от 140 години. Ако това е ретро, да бъдем РЕТРО, дами и господа. Обличайки старата дреха на някого, може би живял много преди нас, нека  помним, че това, което ще завещаем на идните поколения, не е тази стара дреха, а непресъхващият извор на духовност. И нека никога не забравяме, че дрехата ще стане на прах, но словото ще пребъде. Ще пребъдат и добрините на тези, които имат житейския героизъм да даряват в трудни времена.“ С тези красиви слова водещата призова гостите да извършат своя благотворителен жест – със средствата ще бъде направен абонамент за читалищната библиотека, ще се подпомогнат участията на нашите състави в национални и международни фестивали.
Присъстващите имаха няколко възможности да дадат своята лепта: чрез дарителска кутия, чрез купуването на кувертите,  чрез билетите за томбола, а най-атрактивен се оказа веселият и същевременно „вкусен“ търг. Тук най-успешно се продадоха /спрямо себестойността им/ 2 интересни асортимента, изработени от две скромни дами с добри сърца, както се изрази по-късно Иванка Църова, член на Читалищното настоятелство. Тиква с орехи, предоставена от Марианка Драгнева от Орешак, стигна космическата цена 70 лв., а баклава, приготвена от Фатме Велибашева от Борима, закръгли 100 лв. В томболата имаше много интересни подаръци – естествено всякакви пухени комфорти от Марин Радевски, както и атрактивни артефакти от далечни страни, донесени лично от прочутия пътешественик и наш съгражданин  Мирослав Нанков. В пристъп на внезапно обзели го благотворителски пориви Пламен Нешев добави екскурзия за двама до Истанбул.
В програмата, която услади душите на присъстващите, имаше изпълнения на
ВС „Усмивка“ с ръководител Светла Червенкова,
на Весела Джамбазова и Радко Петков от Студия „Гласове“ с вокален педагог Мариета Жекова, които изпяха песента „Обич“ на дует ШИК, на Илияна Илиева от „Гласове“ / песента „Към любимия“, с която нашето момиче се представи тази година на „Пирин фолк“/. Най-малкият член на ФА „Траяна“  – талантливата Мира, изпълни песента „Аз съм българче“. Сладураната, която  е само на 4,5 годинки, получи за сценичната си изява много аплодисменти. Два танца представиха две от формациите на „Траяна“ с худ. ръководител Иван Иванов и хореограф Боряна Кънчева. Специалната изненада бяха Елица Наумова – тя благодари с песен на своя град за подкрепата в „Гласът на България“, и Нико Заричинов, който показа амплоато си на рок изпълнител.
Приветствия поднесоха председателят на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска, чрез блузката си спазила специалния дрескод, кметът Донка Михайлова, която се извини за деловото си излъчване, и председателят на Общинския съвет Минко Акимов.
На бала дамите с неописуемо удоволствие демонстрираха своите ретро тоалети. Перли, тантели и много перушини ги правеха загадъчни и интересни. Между мъжете имаше малко, които се бяха съобразили стриктно с предложението. Христо Йовчевски и Петко Пенков се бяха издокарали като „другари“ с каскети. Николай Тодоров беше със сватбения си костюм. Имаше мъже с папионки – Бойко Чавдаров например. Имаше и такива, които твърдяха, че самите те вече са ретро и няма нужда да се издокарват специално, за да го подчертаят. Гостите можаха да опитат наред с по-обичайните асортименти и мус от сьомга с крем от маскарпоне и рикота и Tzatziki сос. А ето и имената на дарителите за осъществяването на коледния бал, на който бяха събрани над 6 хиляди лв.

Д А Р И Т Е Л И
за Благотворителен коледен бал на НЧ „Наука – 1870 г.“
Марин Радевски
ЕТ „Владимир Симеонов“
„Чолакови“ ООД
ВИНПРОМ – Троян
„Хлебопроизводство и сладкарство“
„Рикостил“
„Строител – Троян“ ЕООД
СОУ „Васил Левски“ – Троян
Орифлейм
Прокредит банк
Ти Би Ай Кредит
ИПЖЗ
Виенска сладкарница „Славея“
Миро Нанков
„Тоникс 96“
„Зетра“ ТВ
Милен Гърков
Магазин „Моника“
ЕТ „Иванка Дичевска“
Аптека „Виталика“ и аптека „Елимекс“ – Нели Радевска
Росица Занкова
Иван Найденов
д-р Виолета Койновска
Мариянка Драгнева
Фатме Велибашева

Публикувано в LIFE, КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.