Обявяват конкурс за паметник на Иван Хаджийски

Национален конкурс за създаване на паметник на големия троянец Иван Хаджийски ще обяви Община Троян до 31.май т.г. Целта е да се естетизира площадното пространство в центъра на града между двете музейни сгради, където сега се издига пиедесталът на предишния монумент, увековечаващ паметта на загинали антифашисти, костите на някои от които са погребани отдолу . Както своевременно и многократно сме информирали, досега в Троян никой не се е осмелил да прояви достатъчно воля, за да изпълни едно отколешно решение на Общинския съвет, още от времето на кмета Константин Фичев – да бъде премахнат паметникът, символ на тоталитаризма, а костите на убитите партизани в подножието му да бъдат погребани на подходящо място и с дължимата почит към мъртвите. Тъй като този въпрос неминуемо нажежаваше политическите страсти и въпреки опитите да се стигне до взаимоприемливо решение, остатъкът от паметник и досега се извисява на площада, като буди недоумение у тези, които го забелязват, и запълва вестникарските страници, ако се поями новинарска суша. Кметът Акимов преди време заяви пред журналисти, че костите в никакъв случай няма да пипа,/ костите на партизаните са били премествани поне 3 пъти/, а ще ги остави долу. Общинският комитет „Васил Левски“ и Общината преди няколко години направиха обществено допитване – анкета и публично обсъждане какъв монумент да се издигне на площада, като преобладаващият брой мнения бяха за паметник на Васил Левски. Сега обаче тази идея е забравена и се предлага да бъде издигнат паметник на „изтъкнатия писател, журналист, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски“, както е написано в материала за общинската сесия.
Конкурсът ще бъде национален и явен, целта – да се избере проект, който по адекватен и убедителен начин отразява личността и дейността на Иван Хаджийски.
Композицията трябва да бъде реализирана със средствата на съвременното монументално изкуство /камък, метал/, се казва още в заданието. Спечелилият първо място ще получи 2 бона, за второ място ще се дадат 1500 лв., за трето – хилядарка. Жури от по двама архитекти и скулптори и трима представители на възложителя /Общината/ ще има думата по класирането.
Кметът Минко Акимов обясни, че пари за самата изработка на паметника в тазгодишния бюджет не са заложени. Представителката на ДСБ Мариела Шошкова изрази радостта си, че най-после проблемът с естетизирането на въпросното пространство ще се реши и поздрави кмета, че е намерил сили да направи това. Единствено лидерът на „Атака“ Илиян Пеевски се обяви срещу този паметник на проблематичното място. Той подчерта, че е недостойно и срамно Иван Хаджийски да се използва за разменна монета, че подобен акт е удар срещу паметта на учения – заради погребаните отдолу и заради тяхната памет, като обяви, че става дума за политическа поръчка. Съветникът Станислав Съев от БСП каза, че това е необходим компромис и припомни, че Иван Хаджийски е и антифашист. Дали ще се стигне действително до осъществен паметник във време на криза в Троян, когато грижите около насъщния и осигуряването на работни места са първа точка в дневния ред на обществото – предстои да видим.

3 thoughts on “Обявяват конкурс за паметник на Иван Хаджийски

  1. Стана каквото Пеевски им каза че ще стане. Виж видеото от сесията

  2. Защо ли имам усещането, че по тази точка ще се намеси и ФорумЪт! 😉 Гледах видеото, не съм знаел, че и тук ги има тези комични сесиини записи.
    Хей Равшан, а къде е Джамшут?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.