Новият проектозакон за туризма предвижда ново туристическо райониране

Иво Маринов
Иво Маринов

Иво Маринов, ресорен зам.-министър в мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, представи преди дни в Троян основното в проектозакона за туризма. Важен момент в него е заложеното „туристическо райониране“. Страната ще бъде разделена на отделни райони според туристическия им профил, а не според административните граници на областта, в която попада дадена община. Всеки такъв район ще има свое име, облик, характерен туристически продукт и слоугън. След приемане на закона ще бъде уточнено колко и кои ще бъдат тези райони.
Предвижда се управлението на отрасъла да се извършва от национална организация – Държавно предприятие „Български туризъм“. Това предприятие ще взема всички важни решения за развитието на сектора, ще работи в областта на маркетинга и рекламата, ще подготвя анализи и проучвания и ще организира участието на България в международни туристически борси и изложения.
Освен това в закона са разширени правомощията на общините по категоризацията на туристическите обекти. Прекатегоризация ще има през 5 години. Ще се въведат единни стандарти за туристическите информационни центрове и бюра, които ще могат да работят и като туристически агент.
Проект за насърчаване на вътрешния туризъм представя нови или малко познати туристически обекти в страната, като в него е включен от Ловешко Гложенският манастир. На сайта „Потърси България“ пък може да се открие любопитен календар на събитията, каза високият гост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.