Полицейщината се превръща в ежедневие, СДС иска оставката на Цветанов

Полицейщината се превръща в ежедневие, СДС иска оставката на ЦветановПолицейското насилие в българското общество вече се превръща в норма, пише в прессъощение на СДС. Предлагаме Ви пълния текст на това съобщение.
За пореден път станахме свидели на полицейски произвол от страната на ръководеното от министър Цветан Цветанов Министерство на вътрешните работи. Преди няколко месеца СДС алармира, че младежът Радослав Божинов бе пребит от полицаи на централна софийска улица заради дългата си коса. Преди това полицията нахлу в дома на невинно семейство в Кърджали. Полицейският произвол унижи и лекари във Варна, Благоевград и Горна Оряховица. В същото време силовите упражнения на служителите на МВР бързо се забравят, скрити зад мъмрения и дисциплинарни наказания без никакви последствия.
В полицейската държава се погазват човешките права и демократичните ценности. В полицейската държава палките и кубинките дирижират обществените страхове. Ние обаче не можем да бъдем безучастни наблюдатели в държава, където силовите структури получават над 2 млрд. лв. от данъкоплатеца и в същото време вместо сигурност, гражданите си осигуряват боя.
Освен това МВР демонстрира и ужасяваща некомпетентост и силоващина. Тази събота беше извършен показен арест на семейство Начкови, извършен по разкази в медиите, от над 20 маскирани служители на ГДБОП. Там „професионалистите“ установяват тежко закононарушение – натъкват се на 5 кутии цигари без бандерол!
Днес ние питаме лично министър Цветанов, който винаги е проявявал желание да разказва за своите полицейски акции:
1. Използвана ли е ненужна полицейска сила при задържането и обиска на жилището на семейство Начкови и защо са били ангажирани сили на ГДБОП за задържането на двама цивилни граждани, които очевидно не принадлежат към терористична или организирана престъпна група?
2. Какво е наложило употребата на помощни средства по чл. 72 срещу двама невъоръжени цивилни граждани и били ли са те предупредени, съгл. чл. 73 МВР за намерението на полицаите да използват репресия срещу тях?
3. Открити ли са доказателства за каквато и да е престъпна дейност /с изключение на 5-те кутии цигари/, които да са обосновали задържането на семейството?
4. След като не са били открити данни за извършено престъпление в дома на семейството, защо сем. Начкови не са били незабавно освободени, а са отведени в управлението на МВР, в нарушение на чл. 65 ЗМВР.
5. Задържана ли е дъщерята на пострадалите – Ралица Начкова, на какво основание и има ли връзка между създадената от нея група „Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ“?
Министър Цветанов и ръководството на МВР дължат на българското общество ясни и недвусмислени отговори на тези въпроси. Дължат ги на всички, за които превръщането на държавната власт в инструмент срещу неудобни хора и връщането на милиционерщината в ежедневието на българите е недопустимо.
Този случай е поредният шанс на премиера Борисов да предприеме решителни мерки, за да гарантира защитата на правата на всеки един български гражданин. Тези мерки започват с незабавната  оставка на министър Цветанов.

3 thoughts on “Полицейщината се превръща в ежедневие, СДС иска оставката на Цветанов”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.