Проблем около статута на експаметник осуетява поставянето на Хаджийски

Паметникът на видния народопсихолог Иван Хаджийски, с когото Троян се гордее като негово родно място, е готов, но неговото поставяне в центъра на града се отлага заради проблем със статута на паметника на антифашистите, чието място трябва да заеме. Идеята бе пространството между двете музейни сгради в Троян, където до началото на 90-те се извисяваше паметник на партизани с внушителна метална фигурна композиция, да бъде облагородено с поставянето на друг паметник – на учения Хаджийски. Всички, които са минавали през троянския център, знаят каква грозна гледка е остатъкът от бившия паметник, чиито фигури са свалени още по времето на синия кмет Константин Фичев. Оказало се обаче, че монументът е паметник на културата от национално значение и макар да е полуразрушен, е незаконно да се пипа. Общинското ръководство е предприело съответните действия и в последните 3 месеца се бори да го отпише като паметник на културата, но засега безуспешно. Това сподели кметът Минко Акимов на последната си пресконференция с журналисти, преди да излезе в отпуск като кандидат за нов мандат. Очаква се комисия с председател Светлин Русев да се произнесе по въпроса.

One thought on “Проблем около статута на експаметник осуетява поставянето на Хаджийски”

 1. Кметът Акимов се опита да заобиколи 4 закона за да реализира това ЕДИНСТВЕНО НЕГОВО решение да прави от два паметника един.
  Една година предупреждавах да не се пилеят общински пари за нещо, което на практика КЪМ момента е ПРОТИВОЗАКОННО!!!!
  Кой ще потърси сметка на кмета Акимов, че преди да се проверят законовите разпоредби – поръчва паметник за десетки хиляди лева?
  Кой ще потърси сметка на кмета Акимов, че прави конкурс за паметник на Хаджийски БЕЗ ДА БЪДЕ ПОСОЧЕНО МЕСТОТО на паметника. Не случайно всички колективи представиха по няколко варианта за местоположението на паметника на Хаджийски.
  За всички тези безобразия на кмета Акимов повдигах многократно темата в ОбС.
  Нито една троянска медия не се заинтересува кои закони нарушава кмета Акимов.
  Нито една троянска медия не се заинтересува от лъжите на кмета Акимов, че имало решение на ОбС за поставяне на паметника на Хаджийски върху съществуващия паметник. Имам пълните протоколи от сесиите на ОбС и лъжите на Акимов лесно могат да се докажат.
  *
  За излизане от 20-годишната патова ситуация с този паметник – предложих да бъде обявен за „Паметник на жертвите на тоталитаризма“ като му се придаде завършен вид със християнски кръст и допълнителна плоча с жертвите от периода 1944-1989 г.
  *
  4 години троянските медии цитират ЕДИНСТВЕНО кмета Акимов. Такова нещо нямаше дори по времето на тоталитаризма преди 1989-та година. Такова медийно затъмнение и такова безпрецедентно медийно слугуване на един самозабравил се кмет – Троян не помни!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.