Слуховете за опустелия град – сииииилно преувеличени

Вероятно почти всеки от читателите ни е слушал досега апокалиптичните твърдения за обезлюдения Троян. Убедено твърдяха, че тук са останали шепа хора, че населението не надвишава 11 хиляди или в най-добрия случай – 17 000. Вчера станаха известни окончателните резултати от преброяването през февруари. Според тях в Троян населението е 21 000, в общината – 32 000. Разбира се, намаляване в числеността на жителите има, но то далеч не е толкова голямо, каквито бяха опасенията. Причините тепърва ще се анализират, една част от тях са чисто демографски, каквато е тенденцията от десетилетия в почти цялата българска провинция. Така че ето една блага вест в деня Благовещение – слуховете за смъртта на Троян са силно преувеличени.

51 thoughts on “Слуховете за опустелия град – сииииилно преувеличени”

 1. NEMOGA DA RAZBERA ZASHTO MNOGO TROYANCI NE OCENYAVAT GRADA V KOITO SA RODENI I V KOITO JIVEYAT.TROYAN VSE OSHTE E GRAD MECHTA ZA MNOGO HORA I VINAGI SHTE BADE TAKAV.TROYAN E VECHNIAT GRAD.

 2. Мда, нещо не мога да ги разбера тия сметки. Бихте ли се огледали как са нещата по улиците и какъв „нощен“ живот кипи, а тогава да говорим пак за броя на жителите. Едва ли са повече от 15 000хил постоянно живеещи, а дали има и толкова! Града беше хубав до преди кризата… тя дойде и умряха (след дълга агония) няколко предприятия и всичко свърши…

 3. Нещо не можах да „вдяна“…! По посещаемостта на „Синди“ и „Шоко“ ли трябва да се съди за броят на жителите…!?

 4. Вижте нормално е всеки човек обичащ Троян да се притеснява. На всички е ясно за кризата и за фалирването на заводите. Но Троян наистина винаги ще го има. Всяко зло за добро! Троянци са умни и предприемчиви хора. Я вижте циганско полуприматските села Луковит, Тетевен и Червен бряг на какво са заприличали и тогава ще разберете в какъв приказен град живеем. Единствените два проблема са: лошото местно управление и циганите, които доскоро тук имаше само две-три фамилии, а сега има поне 1500 мангала.

 5. Бих искал да попитам автора на инфорамцията: уважаема г-жо/г-не, от къде имате тази информация за броя на населението в гр. Троян и в община Троян? На сайта на НСИ няма официална информация за резултатите от преброяването. Последните актуални данни са от дек. 2009 г и са публикувани на сайта на НСИ и интересно – Троян към този момент наистина е 21 997 човека, а Общината е 33827 човека. Това, че на сайта на НСИ пише „последни актуални данни“ не означава, че са от последното преброяване.
  Но въпреки всичко, аз не поставям под съмнение информацията Ви, бих искал, обаче, да ми предоставите източника си, тъй като аз лично много се интересувам от статистическите данни за града ни, и то не само за населението.

  Предварителна информация ще задоволи част от „тормозещето“ ме любопитство.
  Предварително благодаря!

 6. И какво да правя в Троян?? Като цяло градът е много добър за живеене- климат и т.н, но въпросът с работата, със забавленията на младите?? Както каза някой по-горе- по посещаемостта на Шоко ли да се съди, когато дойде някоя фолк певица??? И другото- в малкия град всеки ти се бърка в личния живот- какво, с кого, кога, къде, докато в големия град никой не го интересува, всеки си гледа паничката и никой не се меси в личния живот на другия Много се извинявам, но за момента, Троян няма с какво да накара младите да останат в града…

 7. Не си спомням някога Троян да е бил град-мечта за живот!И ми се струва че това никога няма да бъде.Троян бавно но сигурно загива!И то по вина на неговите управници които гонят лични амбиции.Сори но това е голата истина!Градът не прилича на нищо!А все по-често срещам мои познати да ровят в кофите за боклук които незнайно защо са все препълнени.Това не е гордост а е жалко!Това сме ние-ТРОЯНЦИ!

 8. Троян е хубав град,за това не може да се спори.Повече,виждам,че се споменават забавленията….е,не е София,нито областен град,но си има забавления.Троян си има своите ресурси…но му липсват мозъците….нямаме такива а ни наричат ОВЦЕ…
  Яна-това,че ни се бъркат в личния живот и всеки знае за всеки не е само тук.Така е на всякъде в по малките градове.Това е синдрома на затвореното общество….и повечето страдат от това.Нямат амбиции,гледат основното,не си позволяват забавления,не че няма,а само Вуте какво прави 🙂 .Разбираемо е защо в големите градове това липсва…динамиката е на лице.Тук просто я няма.Сал един Пеевски ни остана да ни ограмотява,да ни разяснява онова нещо …за презерватива….чак ми се ще пък аз да му обясня как и в какво положение се поставя…;)
  Галя,градът МОЖЕ да стане мечта.Един професор от София,мой приятел, е бил тук миналата година и ми каза точно това:Троян ви е град-мечта.Такъв невероятен въздух,такова хубаво разположение,прекрасна архитектура,която трябва само да се постегне малко повечко и да си оправите пътищата….:) Това е…простичко е на пръв поглед…..само мозъците да са на лице и да действат 🙂

 9. Забавленията са едно на ръка, но работата? В Троян се прибирам, само за да си почина, дразни ме факта, че всеки обсъжда вдругиго, и какво ли още не. Иначе като цяло, Троян си е много приятно градче за живеене, но синдромът на малкия град…..както се казва- всяко нещо си има положителни и отрицателни страни, важното е да извлечем положителните страни 🙂

 10. Липсват свежи мозъци, които да управляват този град. Книжарниците ни по отношение на книги са много бедни. Ако някоя книжарница купи книги от поредицата “чиклит“, ще бъде много интересно и забавно на младите да четат подобни книги, убедена съм!

 11. Това да ни е проблемът на града, че няма „чиклит“ в книжарниците.
  Който, между другото, не е особено стойностен жанр. А не поредица.

 12. Яна спомена един осезаем проблем,поне за мен,за книжарниците.Наистина ако погледнеш съдържанието им ще видиш само бг-книги за днешната мафия и онези….любовни блудкаши.Е,разбира се,че има и световни бетселъри,но истински стойностни книги почти няма.Казвам го от опит.Търсих книга със стихотворенията на Яворов,а ме погледнаха като извънземно 🙂 Това е проблема….,не дай си боже да търсиш учебник за кандидатстване,това е мисия невъзможна 🙂

 13. Когато аз търся някоя книга, или си я поръчвам онлайн, или проверявам на кое издателство е, отивам в книжарницата и си я поръчвам да ми я доставят. Доставяли са ми дори книги, издадени преди години, ако ги е имало в складовете.
  А в store.bg се предлагат точно седем сборника със стихотворения на Яворов и доставката до Троян е 2,90.

 14. To4no taka , DIVA, na edno mnenie sme dvete s teb 🙂 to, 6tom niama Qvorov, predstaviam si dali 6te ima ne6to ot “4iklit“ ili ot strahotnatata poredica ot knigite na Alan i Barbara Peez. (izviniavam se za latinicata)

 15. i_m_i,не става въпрос как да си намериш книгата,става въпрос да идеш да разгледаш и да избереш….т.с. да има всичко в наличност.Тук няма…Ние не сме аборигени и знаем как да си я поръчаме,въпроса беше за друго….

 16. Като не сте аборигени, вероятно сте чували един от основните принципи на пазарната икономика „Търсенето определя предлагането“, а не обратното.

 17. Много точен коментар, i_m_i
  При днешните огромни възможности да се снабдиш с всякаква литература или директно да четеш книги от специализирани сайтове – претенциите към троянските книжарници са един смешен плач. На който му се чете – да се погрижи сам.
  Исторически пример:
  Стамболов получил писмо от съпартиец от Пловдив: “Г-н Стамболов, г-н Иванакев таковал жена ми. Моля намесете се!” Стамболов резолирал: “Аз съм турен тука да се грижа за интересите на държавата. За оная си работа всеки се грижи сам.”

 18. Божее, троянци колко сте станали ограничени коне с капаци, чак не мога да повярвам!!! Ако отворят на центъра една хубава книжарница с интересна литература за млади и стари като например уникалната поредица на Алън и Барбара Пийз (сигурно не сте и чували за тях, а камо ли какви книги пишат :П) или “чиклит“, та да видим тогава дали няма да има интерес. Троянецът (повечето, не всички) изобщо не знае за съществуването на такива книги, а камо ли да ги търси в интернет, както някои казаха. И как да ги търси в интернет, като не знае какво изобщо да търси :П весело четене и бързо излизане от обора :П

 19. Боже не съм от Троян. Но ми харесва градът. От 7-8 години се подвизавам из него.
  Защо толкова бавно става всичко? Трябва ти нещо то общината ако не те върнат трипъти и не подчертаят колко са велики не става???
  Защо всичко е обвързано с роднини и братовчеди??? Този познавал този, а другия бил скаран с третия и поради това не било редно да се говориш с него ако искаш помощ от някаи на държавна служба???
  А защто е толкова скъпо папото?
  Имам много въпроси…
  И защо никои никога не протестира срещу съществуващите лобита и спънки за работа?
  Просто питам…
  Иначе Троян си е супер.
  А циганите… че те са се настанили в сумати къщи… даже в долния край на Троян на входа хахаха полицията дали ги е проверила законно ли са в тези къщи имат ли адресна регистрация?
  Или те придават необходимия цвят и най-вече ухание на Тлоян? Какво прави общината и полицията? Питали ли сте ги проверявани ли са циганите???
  Не съм расист но щом аз си плащам данъци в Троян нека и те плащат а?

 20. Троян е много красив град за живеене- в това няма спор и никой не спори, но липсва интересът от страна на младите и най-вече липсва МОЗЪК на управляващите този град. И на мен си ми харесва да си дойда за 2 седмици, но не и да си изживея младините в това безинтересно градче.

 21. Аз се чувствам добре в Троян. Не мога да свикна с роднинството по държавни институции. Иначе ЯНА вземи ми мястото в София без проблем си…

 22. Мила Яна, аз чета по две-три книги на седмица и когато съм чела „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“ ти вероятно си ходела права под масата.
  Малко ми е странно човек, който бърка „поредица“ с „жанр“ да обвинява други в ограниченост. Още повече, че в три свои поста споменаваш все чиклита и книгите на А. и Б. Пийз и аз имам силното подозрение, че друго не си и чела.
  А троянецът, който не е чувал за тези, така препоръчвани от теб книги, за да ги търси в интернет, надали ще влезе и в книжарницата, за да ги търси. И всъщност в троянските книжарници съм виждала и доста чиклит – и поредицата на Софи Кинсела за Беки Б., и Александра Потър, и Хелън Филдинг… За съжаление опашки от хора, напиращи да си купят, не видях.

 23. t_m_i не съм от ограничените парчета, за които си мислиш. Ти може да знаеш за Пийз, но надали повечето троянци знаят, заради тяхното ограничение.

 24. Янке, твоите цървулки на кой ред ги слагаш пред табелата на София? Щото бива ли столичанка с цървулки. Отдавна е известен факта, че София се напълни със селяндури и мангали от цялата ни мамковина. Пристигат, преспиват една нощ, а на сутринта вече станали ‘талагенти. Четат А. и Б. Пийз за самоиздигане над провинциалната простотия. Зер нали вече е хайлайф бившето селянче – днешно софиянче столичанче. Не става ясно само едно – като е прочело няколко книжки, какво е научило. С колко си е повишило IQ-то. Да, в Троян има много любители на трапчанската поезия. Има и чалгаджии. Има и пуцаджии-изкуствоведи. Но, има и рокаджии, има ценители и творци на стойностното изкуство, има и претенциозни читатели и ценители на стойностната българска и световна литература. А за най-голяма изненада на Янка – процента на тези хора спрямо населението на Троян далеч надвишава подобен процент, съотнесен към броя на жителите на София. Така че – по-кротко с обобщенията, оборите и персоналните комплекси.

 25. Стига с таз София де! Там съм роден! Нали казах, че си отстъпвам доброволно мястото на ЯНА в София. ЯНЕ стига се пъна! В Троян си ме кефи. Само дайте по- малко роднински и шуробаджанашки контакти а? Много ме дразни! И малко повече ръчкане и настояване за зачитане правата на хората. Какво като някои бачкат в община или комисия или нещо си… голяма работа. Като са некадърни и не могат сами да се справят, седят на държавна ясла и се правят на велики хахахаха сакън да не загупят позиция… това е кофито.И хората като ги срежат и не смеят да им се изрепчат. Все пак обикновенните троянци с малките си доходи им плащат държавните заплати!!!
  А и си искам хубав магазин за хранителни стоки и бензиностанция. Нали занете, едно си шопа знае една си бае :-Р.
  Да спрем спора – Троян си е готин!
  А между другот кои ще са кандидатите за кметове??? Я кажете… Нямям право на глас но пък ми е интересно.

 26. Янке и градчето е безинтересно защо? Защото такива като теб твърдят че е безинтересно! Защото не смеят да си потърсят правата! Защото некадърници са заели ръководни постове из публичните органи на власт. И защото се предпочита да си вдигнеш гълъбите и да не се бориш за Троян за да стане по-добър, а да си седиш на 180 км. и да дрънкаш. Докато троянци не почнат да си търсят правата и да задават неудобни въпроси такива като Янка ще си дърнкат. Това нямало онова нямало в града. Ами няма го! Троянци отправи ли ли са покани към инвеститори??? Троянци- това е общината, защото троянци ги избират!!! Или троянци всячески си мъчат да спънат новите инвестиции??? Хайде де и не ми говорете ами то ни какво да направим… те местните бизнесмени… Че кои им работатят на местните бизнесмени? Че кои им плащат данъци за заплати на администрация??? Нали вие??? Двама кмета съм заварил и нито един не удари рамо за нови инвестици за СВЕЖИ пари дошли ИЗВЪН Троян. Чувах само – ами то няма желащи за инвестиране! Ами как да има бе???? Едно строително разрешително се прави 1 година. Събирането на една комися отнема 3 месеца защото всеки месец се раболява някой и не може да се събере кворум, после след като си се преборил идва проверка и под сурдинка ти казват абе знаеш ли дойдоха едни местни бизнесмени пък аз съм им кум и казаха, че ще им вземеш бизнеса та аз да те проверя да видм как мога да те забавя и прецакам! М да и кои ще инвестира??? А?
  За съжаление Троян не е Лас Вегас… За да дръпни трябват свежи и нови пари… а местните пари нека и те да инвестират. Повече инвестиции повече бизнес и повече работни места…
  Абе аз съм глупав не ми обръщайте внимание! Плещя си тук…

 27. хахаха, колко сте смешни! Първо, аз изобщо не съм в София, в която цяла България се е наместила. хахаха, троянци, наистина сте станали много, много ограничени хора. Желая ви скорошно излизане от обора.

 28. Яна ти ставяш смешна. Аз нямам комплекс от млко населено място. Живея в глобален свят.
  Имам бизнес в София там съм роден и във Варна и в Пловдив и във Велинград и в Троян и във Банско.
  Аз съм във България тук плащам данъци и заплати.
  За живеене малкото населено място е супер. до софия ми е час и половина и пловдив ми е на толкова хахахаха.
  Имам си двор чист въздух и спокойствие. Няма кой да ме обере или да ме блъсне с кола.
  Все още съм здрав. а забавления ей ги де са на 180 км. Предпочитам децата да са малко по далеч от дрогата на София или Варна.
  И не съм контра на София или др. голям град, обичам малките неща в живота…
  – едно добро утро сутрината, а не лакет в ребрата от селянин в трамвая.
  – едно спиране на кола и казване как си приятел отколкото клаксон и опит за премачкване

 29. Остава да кажеш и кой набор си, хахаха :П и за твое сведение си работя в България и й плащам мизерните данъци.

 30. Преди време бях на среща на випуска. Почти целия ми випуск е в София, има и 2 ма във Варна.
  Ама като ги попитах те чист въздух дишат ли?, колата могат ли да я оставят отключена? вратите колко ключалки имат, децата им сами могат ли да играят навън? колко съседи едновременно слушат какво правят? как се тича до 18-ти етажж без асансьор? и ред други неща, познайте какво ми отговориха…
  Ама как пък се оказа, че всички са директори, горди собственици, богати и преуспели хора. „Ожени ме, мамо, надалеч да се похваля“.
  Малкият град има много предимства. За този който не желае да ги види, няма смисъл даже да ги изброявам.
  Затова ми е мъка като гледьам т.нар. Кмет и кликата му как ни съсипват градчето, а пък иначе будните ми съграждани мълчат като женски полов орган.

 31. Ooo, благодаря за поканата, хубаво, че уточни. Който си е избрал София, негов проблем, аз може би съм от малкото, които не са я избрали. Колкото до “ожени ме, мамо, надалеч, за да се похваля“- по-добре това, отколкото да те ожени някой, без дори ти самия да си разбрал, че си се оженил.

 32. Такааа, всеки знае предимствата на малкия град- всичко ти е на 5 минутки и т.н А твоите приятели, предполагам, че голяма част от тях са на квартира, без собсвено жилище- тогава, като им пречи 18-я етаж, нека да смренят етажа 🙂 но, аз лично си предпочитам големия град, а и няма кой да ми се рови в пъничката или личния живот, а малкия град- на старини, живот и здраве 🙂 а уникално голям “кеф“ е дискотеката да работи в петак и събота и в 20 ч да няма живо пиле на центъра. Младост, достойна за старини…

 33. И още нещо- ти си на 35, може би имаш нужда от тишина и спокойствие- имаш го в малкия град, аз съм на 28 и искам динамика, емоции и разнообразие. Повече от ясно е, че големият град не може да предостави спокойствието, което може да даде малкия град, а младите със спокойствие ли могат да се задържат в малкия град? Не.

 34. Яна,много съжалявам,но ме разочарова.В началото наистина бяхме на едно мнение,но сега не съм.Права си за динамиката в големия град и че тук липсва…но не е само това.Обидите които си разменихте с alexn,ти попречи да вникнеш колко е прав за много неща.Не е нужно да се спори за достойнствата на големия и малкия град,те са на лице.И двете имат и лошите и хубавите страни.Аз самата съм от голям град и в момента имам възможност да си ида там,но предпочетох това малко градче именно за достойнствата които alexn толкова мило изброи.С което наистина ми направи впечатление и си личи ,че живее с проблемите на градчето ни.Но пропусна да забележиш,че той ти намекна,че познава много добре и динамиката на по големите градове,но е направил своя избор.Само с едно не съм съгласна….за инвестициите.Най-голямата грешка на предишни управници е,че не газифицираха града….това е една от най-големите грешки и причина повечето инвеститори да ни избягват.И друго,което е не маловажно….грешка на редица правителства да допуснат тази голяма децентрализация.Така колкото и да си мрънкаме,че тоя или оня не става за кмет,времето ще си минава и не върнат ли обратния процес….никога няма да си имаме кмет,който харесваме 🙂

 35. Не съм имала за цел да обиждам, но ако някой е приел горе написаното като обида, то грешно го е приел, но аз не съм искала да обиждам 🙂

 36. Каква динамика в големия град?
  Аз си имам динамика в работата! По 18 часа на ден ми е достатъчно!
  30 и кусур години живея динамично в София и давам хляб на 20 човек, които си умрат за динамика/дискотеки, и нощен живот/ хахахаха. Идвам си в Троян и ми е спокойно! Светът е ГЛОБАЛЕН. Трябват пари, интернет и кола. Ръчкането в ребрата в трамвая, хубавите болници и кина са макс на 2 часа с кола. Аз имам къде да спя в София и в Троян. Може би за това тук в Троян ми е добре, защото знам че мога да си отида… но сметът наистина е глобален вече… Когато реша отивам в нанякъде.
  А за инвестициите – вече 2 години се боря и не мога да претръпна колко бюрокрация и тъпизми. И да кажа добре, че е Ловеч и от Ловеч са по разбрани институциите… Бях ВТРЕЩЕН когато най-сериозно в Троян ми обясниха под суриндка:
  как на месетн бизнесмен – кумът му /държавен служител/ идва да ме проверява защото съм щял да взема бизнеса на бизнесмена…
  Аз се чудех защо ме проверява толкоз и пише ли пише препоръки хахахахахахахаха Това в София няма как да стане.
  Но въпреки това си е добре тук…

 37. И в София биха те проверявали, само дето е по-голЕмо село и не всички са роднини 😉 Тук те проверява ‘щото му е кум, на друго място – ‘щото са му платили… а в големия град ще те провери по свое желание, белким изкара някой лев почерпка… 🙁

 38. В София и Варна ме проверяват и не са си искали почерпка. Пишат предписание и това е! От 1997 г. ми е фирмата.
  Боли като кажеш че има корупция нали? В троян е болестно състояние!

 39. Не съм от Троян, но съм била там няколко пъти и мога да кажа, че градът е хубав и подреден, като се има в предвид колко пари са наливани в него по какви ли не партийни линии. Но Г-н Umen, да обиждаш другите градове от Ловешка област и други, на „циганско полуприматските села Луковит, Тетевен и Червен бряг „, просто не ти прави чест и е въпрос на твоето възпитание, или липсата на такова. Че има цигани, има, но не са само там, те са навсякъде и са проблем на цялото българско общество. Можеш да обиждаш или хвалиш само собствения си град или там, където си допринесъл за благополучието му. Всичко най-хубаво на жителите на гр.Троян.

 40. Някои хора май не са се наиграли като деца,щом преценяват един град по забавленията му.И такива изрази като „Желая ви скорошно излизане от обора.“ са типични за „породата-селянин у София“.Това, че на някой му пречи,че другите го коментират ,говори само за неговите комплекси!Защото навсякаде се коментира( това е нормална човешка реакция) с тази разлика че в „големият“ град няма и да разбереш и за това може да си мислиш, че си невидим и твоите комплекси и недостатаци са изчезнали.Съгласен съм с мнението, че за живеене Троян е страхотен град,ако чак пък толкова ми се прииска чалга партитата на студенстски град-на 2 часа път е ..иначе и София не е цвете за мирисане..

 41. Хм някои хора май не са минавали скоро по улиците на Троян?!Хора просто няма и това си е.Градът колкото и да ни се иска да не е така-загива!Г-н кметът лъже че безработицата била най-ниска в региона.Ма това е направо смешно.Хората не останаха в града затова няма безработни!Виждам приятели и неприятели които постоянно заминават да си търсят хляба а не късмета в чужбина.Е как така сме много а пък постоянно заминават?!Ами попитайте таксиметровите шофьори -аз ги питам постоянно и те казват че хората ги няма.Не определено Троян не е градът -мечта днес разбрах това и от един софиянец който идва тук всяка седмица.Той ми каза че Троян „ВЕЧЕ“ го няма.Забележете „ВЕЧЕ“.

 42. Галя, каква безработица, какви 5 лв. Ами пусни канала с обявите – как един не потърси работа, а обяви за търсене на работници бол. А таксиметровите шофьори могат само да ти кажат кой с кой ходи…“аз ги питам постоянно и те казват че хората ги няма“ ми как да ги има – от бл.Олимп до пиацата за 2.00лв., че и по 2.50 са искали… и чалгата до дупка…

 43. Не мога да не се съглася с коментара на ИванчоХ.Галя,въпреки че,много хора от големите заводи са съкратени,безработицата наистина не е най-висока тук.Но ако погледнеш в сивия сектор,ще се убедиш,че повечето работят.Троян запада,но и ние мъъъничко сме си виновни.След като огромен брой хора работят в сивия сектор, кажи ми как ще се събират стабилни данъци,за да може общината да има и стабилни финанси?Хора има,но трагедията е,че младия кадър изтича.Разбираемо е,но не само общината е виновна но и грешна проведената политика.Допусната от няколко правителства децентрализация,постави малките градчета като нашето на колене и каквото и да правим,нещата няма и за в бъдеще да се оправят.

 44. Всъшност данъците за община Троян са данък сгради, такса смет, такси гробни места, глоби за кучета за боклук, кафенетата с масичките – местни данъци и такси. Какви данъци като никои не смее да ги вземе истинския размер…
  И за 2011 година от републиканския бюджет има предвидени 10 036 000 лв.
  От местни данъци Троян събира 4 283 530 лв.
  За справка министерски съвет има бюджет от 30 000 000 лв.
  Министерство на вътрешните работи 907 000 000 лв.
  Държавата има приходи около 14 милиярда.
  хи хи

 45. милиард от френски идвало няма „я“. Не мога да пиша ужас!!! ще се пиша ром циганин де!

 46. На т’ва ли те научиха в Националната природо-математическа… 😀 😀
  Майтап, ей – да не се разсърдиш 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.