Здравният министър в двете троянски болници

На 14 октомври министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов бе на близо 4- часово посещение в  двете болнични заведения в Троян, съобщи Маргарита Генкова,
„Връзки с обществеността“ в общината.
В Многопрофилната болница за активно лечение  с управител д-р Пенко Бамбов правителственият гост  провел среща с ръководството на болницата. Присъствали и народният представител д-р Станка Лалева, кметът Минко Акимов и зам.-кметът Недка Топалова.
Разисквани били  задълженията  на болницата, редовното изплащане на държавната субсидия и неиздължената / близо 84 хил.лв./ сума  от МЗ  за реално изработената дейност в  отделението по  хемодиализа, според съществуващата Методика за субсидиране на лечебните заведения от МЗ за 2011г. Министърът  поел  ангажимент сумата да бъде изплатена до края на месеца.
За пореден път поставили и въпроса за включването на троянската болница в европейския проект по ОП „Регионално развитие“ за оборудване с модерна диагностична апаратура.  Д-р  Константинов обещал, че в МС ще бъде внесено предложение да включат община Троян в резервите. Шансовете са големи, тъй като част от класираните до този момент болници нямат изградени медицински центрове – необходимо условие. Кметът Акимов  изразил увереност, че ще окаже помощ и досегашният областен управител Николай Нанков, който от вчера е зам.-министър на  регионалното развитие.
Лекарите имали въпроси за адекватното заплащане на труда им и за промяната в медицинските стандарти – ще има ли такава, в каква насока ще бъде, ще облекчи ли настоящите изисквания по отношение на персонала.
След като посетил и  Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, където бил посрещнат от управителя д-р Цветомила Дудевска  и след разговор с  колектива там министър Константинов не скрил удовлетвореността си от видяното в двете троянски болници – като кадрови потенциал, състояние на отделенията и добър външен вид след направените ремонти. / по материал от общината/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.