ДПС напусна КСНС, против актуализация на бюджета с празен чек

 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна предсрочно заседанието на КСНС в знак на протест, че на него присъства чужд гражданин, визирайки очевидно министър Кирил Петков и неговия канадски паспорт.

Втората причина за демонстрацията на ДПС е несъгласието с това в президентството, по време на заседание на КСНС, да се обсъжда бюджет, когато мястото за това е Народното събрание.

На излизане Карадайъ изрази недоволството си, че служебният кабинет на президента иска от партиите насляпо да приемат в актуализацията на бюджета 1,2 милиарда лева за непредвидени и извънредни разходи.

„Тоест, празен чек по модела на ГЕРБ. Моделът е „празен чек за раздаване от джипката“. Явно има нова джипка“, възкликна лидерът на ДПС.

„Въпросът е, ако досега Бойко беше в джипката, кой е в новата джипка“, попита той. И си отговори: „Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархично, медийно, нпо група, начело с Иво Прокопиев“, заяви Карадайъ.

Той изрази недоволство, че по уверението на експертите на ДПС, пари за социални плащания до края на годината има, но въпреки това служебното правителство иска спешна актуализация и одобрение на 1,2 млрд. лв. за неясни разходи.

„Мисля, че нещата придобиват друг вид, тъй като нашите експерти твърдят, че за пенсиите има средства до края на годината и могат да бъдат осигурени“, загатна Карадайъ, че официалните теми на заседанието на КСНС се изместват. 

Той отправи ироничен намек към президента, че не е спазил законовите срокове за свикване на КСНС и го е направил прекалено късно. 

„Похвално е, че имайки предвид чл. 5, ал 2, от закона за КСНС, който казва, че на всеки три месеца трябва да има заседание, похвално е, че след година и половина пандемия има извънредно заседание на КСНС във връзка с Ковид, а по същество се разглежда евентуална актуализация на предложен проектобюджет“, негодува Карадайъ.

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.