Мая Манолова: Правителството подмени вота на българите

„Заради обещанието да бъде разграден моделът, кабинетът да ни преведе през кризите, да се повишат доходите, да върнат чувството за справедливост чрез реформа на съдебната система. Чрез неизпълнението на всички тези обещания правителството реално подмени вота на хората.

Заради огромните надежди разочарованието на българските граждани е огромно. Управляващите предадоха своите избиратели, партията на Нинова предаде пенсионерите, за които твърдеше, че се грижи.“

Това заяви Мая Манолова в предаването „Лице в лице“ по bTV ден след сформирането на инициативен комитет на политическа партия Изправи се България. Г-жа Манолова е представляващ инициативния комитет на новата формация.

По повод необходимостта от нова партия г-жа Манолова заяви, че има нужда от партия, която да е поставила в центъра на своята работа социалната политика и подкрепата за хората. Пълен провал в социалната сфера е новата власт в момент, когато 70% от българите се притесняват за доходите си, ръста на цените, как ще си платят сметките.

България единствено не е дала подкрепа на гражданите си. Гърция дава по 200€ месечно подкрепа, Полша – 300€, a в Германия са 400€. В страната с най-ниски доходи и най-нисък стандарт на живот властта не даде и стотинка на хората. Плащаме най-високото ДДС върху храните в целия Европейски съюз и скоро най-бедните хора в Европа ще плащат най-скъпата храна.

„Затова има нужда от партия, която да се занимава със социалните проблеми на българите – доходи, работа, данъчна система в подкрепа на нискодоходните групи, подкрепа за дребните земеделски производители.“ – беше категорична Мая Манолова.

По отношение отсъстващия социален стълб в правителството лидерът на Изправи се България заяви, че партията на Нинова не е изпълнила нищо от своя план за първите 100 дни: нито има необлагаем минимум за работните заплати, нито има преизчисление на пенсиите, нито има подкрепа за семействата с деца. Според г-жа Манолова социалният вектор в това управление липсва и остава впечатление, че партията на Нинова се интересува само от собственото си оцеляване и устройването на приближени кадри на Нинова по високите етажи на властта.

Мая Манолова коментира, че в момента управлението не разгражда модела на Борисов, а го възпроизвежда и надгражда. Възкресяват се корупционни схеми. Затова в следващия парламент отново ще има нужда от комисия по ревизията.

Лидерът на Изправи се България даде пример с гласуването днес в регионалната комисия на парламента, в която се подкрепи предложението за узаконяване на далаверите на ГЕРБ в пътното строителство. Договори, които служебното правителство беше прекратило, се предлага да бъдат разплатени с решение на парламента и да бъдат доразвити с възлагане на допълнителни дейности по текущи ремонти и поддържане на пътища – на същите фирми. Схемите на ГЕРБ, фирмите на ГЕРБ се възпроизвеждат от правителството на промяната – коментира г-жа Манолова.

Тя уточни, че става думи за договори на стойност общо 700 млн. лв., а възложените по тях работи са за 3,3 млрд. лв., когато ЗОП е категоричен, че договори могат да се надвишават с не повече от 50% от стойността им. Анализ от АПИ казва, че са договори със съмнения за незаконосъобразност. Те вече са прекратени и не е ясно защо парламентът ще вземе решение, което е в отговорността на изпълнителната власт.

„Просто страхът утре да бъдат подведени под отговорност за такова лобистко и със съмнения за корупция решение тресе и АПИ, и МРРБ и са решили да се скрият зад парламента.

Призовавам депутатите, които искат да спазват конституцията и законите и които не искат да участват в корупционни схеми, поне в пленарна зала да гласуват против това решение.“ – коментира Мая Манолова.

„Същото е и с намерението на земеделското министерство да възложи на едно държавно дружество закупуването на зърно, царевица и слънчоглед за 1,1 млрд. лв. От момента на обявяване на тази грандиозна покупка цените на борсата излетяха нагоре. Никой не продава, а няколко големи търговци са се приготвили да купят на високи цени на стоковата борса, а държавата ще трябва да продаде това зърно на половин цена само след няколко месеца след новата реколта.“ – даде друг пример г-жа Манолова за надграждане на модела на ГЕРБ и при новата власт.

По думите ѝ има и други механизми, с които да се гарантира, че няма да има недостиг на зърно. Такъв начин е чрез задължение за запазване на 15% от реколтата като запас. Такъв е моделът при горивата. И така 1,1 млрд. лв. няма да се дадат, за да се обогатят няколко търговци. Един от тях е герой и от комисията по ревизията. Самата идея за въвеждане на форсмажор, който да освободи едни търговци от едни договори, за да продадат на най-високи цени на борсата.

Според Мая Манолова в момента нямаме нужда от политическа криза на фона на всички останали и затова партиите от управляващата четворна коалиция да започнат да изпълняват обещанията си, да затворят черните каси на ГЕРБ и да подкрепят хората и домакинствата. Тези 1,1 млрд. лв., гласувани за схемата с купуване на зърно, да бъдат дадени за Великден на българските домакинства – завърши лидерът на Изправи се България.

Публикувано в Политика. Постоянна връзка.