Площадът осиротя без „Стоте майки“

Площадът осиротя без "Стоте майки"Миналата седмица от централния площад в Троян собственикът на кафенето, познато на всички като „Стоте майки“, разглоби конструкцията и се отказа да върти бизнес там. Причината – общината е увеличила наема. Така за площта, която заемаше минизаведението, месечно вече трябвало да се плаща по над 500 лв., годишно наемът излиза няколко хиляди. Заведението предлагаше кафе и безалкохолни основно, а сред най-честите му потребители бяха майките с малки деца, защото има къде хем да тичат безопасно отрочетата им, хем те да общуват помежду си. Оттам и името, което му даде градът – „Стоте майки“. Нерядко само на чаша кафе хората се заседяваха там с часове.

Площадът осиротя без "Стоте майки"

Присядаха и пенсионери, дошли да вземат пенсийките си в пощата. Сега „Стоте майки“ премина в небитието. В града се говори, че и други наематели са на път да прекратят дейността си заради непосилните наеми. Ясно е защо общината вдига наемите, тя се стреми да увеличи приходите в бюджета, но същевременно е твърде странно защо във време на криза и в разрез с обещанията за подкрепа на бизнеса се предприемат непопулярни и очевидно вредни стъпки, от които ефектът е точно обратен – прекратената дейност не дава приходи. А градът все повече заприличва на село.

17 thoughts on “Площадът осиротя без „Стоте майки“”

 1. Е, сега майките ще сядат в другите заведения по центъра, на течение във двора на Виенската или под дебелата орехова сянка на Антик. Все „здравословни“ места за децата…Браво кМЕТЕ, браво!!!

 2. Хайде започвайте да мрънкате и да се оплаквате… Все някой ви е виновен, я кметът, я някой друг… Има и други заведения по (и около) центъра: Искра, Централ, Ривърсайт …. нека не превръщаме в трагедия премахването на едно кафе – тип барака … не са се свършии местата за сядане на площада.

  Чудя се на такива хорица дето от всичко се оплакват, вечно мрънкат и хулят някого без да се замислят обективно… бездейни хора свикнали вечно да недоволстват и мрънкат и да обвиняват другиго дори за личните и провали и нещастия.

 3. Мери използвай мозъка си, преди да пишеш простотии.
  Не виждаш ли какво става с града ни ?
  Кметът съсипа не само „Стоте майки“, но и ДЕСЕТКИ други фирмички и еднолични търговци на дребно, дето не смогват да платят УВЕЛИЧЕНИЯ НАЕМ на помещенията си.
  Да ти пикая на антикризистните мерки.
  Предлагам кметът да направи ДДС само за нашата община- ей така на промоция – 40 %.
  Токъ виж най-после постигнал целта си – да не остане жива фирмичка в града ни.

 4. Няма да „мрънкате“
  Няма да „недоволствате“
  Няма да „хулите“
  Така каза Meri. Meri от нашето село.
  Нямате и право на мнение,щото сте провалени и нещастни. Това пак го каза Meri.
  Не бъдете „бездейни“ и се „замисляйте обективно“ /уик, уик/, съветва Meri.
  Права е Meri, Meri от нашето село!
  Ако искате да сте успели и щастливи:
  – врътнете далаверка с общината и общинския съвет като собственика на виенската сладкарница и ще плащате наем малко над 400 лв/месец. Тоя с бараката да плаща 500 лв. Дори безнаказано може да съсипете зелената площ пред входа на библиотеката.
  – врътнете далаверка с общината и общинския съвет като собственика на Ривърсайд и ще ви дадат безплатна площ уж за детска площадка със сцена, а вие ще си я ползвате като безплатна търговска площ.
  – врътнете далаверка с общината и общинския съвет като бившия собственик на терна при бившата баня. Вземете го за 70К лв уж да правите „нещо“, после се изнизвате с решение на общинския съвет от задълженията си и препродавате имота за 450К лв.
  и т.н.
  Ей така се успява в нашето село.
  Нъл тей, Meri?

 5. Абе хора стига сте мрънкали бе. Не е вярно, че наема се е вдигнал. Човека се отказва доброволно, не му изнася да продава само кафе и безалкохолно. Толкова кафенета има на центъра, че това ламаринено кенефче съвсем няма да липсва. ТЪкмо децата ще могат да тичат безпорбелмно и нашироко. Какво толкова е станало. Пак някой ви е виновен. Аман от този троянски еснафлък.

 6. Умник е Pepi. Не само много кафенета има. Има и много кафе-автомати.
  На кафе-автоматите никой не е вдигал патента на стол от 2 на 10 лева, защото просто няма столове. Пускаш стотинките, грабваш кафето и тичаш… безпроблемно и на широко.

 7. Сещам се за наемът който общината искаше за рязания мост до Балканфарма, който бешеуникално голям, с него изгониха наемателите от там, после общинарите си гласуваха намаление на този наем, ама никой не прояви интерес… А то всичко било някаква антикризисна програма, чак сега разбирам. Убий дребния бизнес, а Троян сам после ще си загине. Амин.

 8. Тъкмо ще замре гаражната търговия.

  Не всеки 2-ри гараж да е магазин или офис, в следствие на това колите „нацвъкани“ по тротоарите и градинките …. и да се жалваме, че няма къде да паркираме.

 9. Но така ще се генерират много нови безработни, какво правим после с тях? Изнасяме ги за Англия или Испания, може би.. Никой няма полза от съсипването на дребният бизнес с Троян.

 10. Мери, вземи една количка с бебе и седни в някое кафене покрай реката – на течението. На въпросното място нищо не пречи да си има такова кафене, където майките могат да бутат количките и да си пият кафето, малките деца да обикалят по тревата.

 11. Мила, нищо не пречи да има кафене на това място, но след като не му изнася на съдържателя, няма кой да го накара да работи там на загуба. Едва ли е препечелвам много от „коли и кафета“…. (само предполагам)
  А иначе наистина не съм се замисляла, че в някои от заведенията не е удачно за количка с дете.

 12. А бе я разберете едно – кметът няма магическа пръчка и не може да реши всички проблеми!!!Ама нали требе някой да е крив и виновен! От всеки става кмет, ако има пипе и морал!Ама де такива?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.