Троянка открива самостоятелна изложба в Габрово

Изложба от сатирични пластики на троянката Татяна Димитрова ще бъде открита на 18 март в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Това е първото гостуване на авторката със самостоятелна изложба в града на безопашатите котки, иначе е участвала успешно в три издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – през 2001, 2005 и 2009 година.
Изложбата е със заглавието „Любопитство“ и включва 38 пластики, открита провокация към съвременника, плод на интересния поглед на авторката към света.
Сред тях са „Кариера“ и „Мания за величие“, „Криминален портрет“ и „По посока на вятъра“. Същевременно авторката представя своите сатирично-провокиращи творби „Преди да се родя и…след това“, „Болен здрав носи“, „Златната ябълка“ „Прометей“, в които освен алюзиите с конкретна литературна или фолклорна основа, може да се открие и нейната собствена интерпретация.
Авторката е написала специално за гостуването си в Дома на хумора и сатирата лирична миниатюра, която посетителите ще открият сред пластиките: „Като походи по-дълго по земята, човек се научава и да я забелязва. А пък ако му дойде на ум и да си обяснява случващото се по нея, става много интересно. Тогава схваща смисъла на онези две думи – „шарен свят“.
И аз така. Оглеждам се и все по-любопитно ми става. Представям си цяла плетеница от човешки характери и съдби. И хем ми е смешно, хем – тъжно.
Докъде ли можем да стигнем с нашата глупост?! Въпреки разума, който Господ ни е отсъдил. Сигурно затова баснописците са направили животните за посмешище, та да пощадят човешкото честолюбие.“
Таня е родена в Троян, възпитаничка е на СХУПИ, където преподава вече 17 години, и на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Като член на Групата на троянските художници е участвала в техните общи изложби, в Международния пленер „Арт керамика“. Има и две самостоятелни изложби в Художествената галерия  в Троян. Интересът към хумора е наследила от баща си , който е рисувал карикатури. В своето творчество тя се интересува преди всичко от керамика, но работи и живопис и непрекъснато експериментира. Изложбата ще остане във Веселата къща до края на месец март.
Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.