Местните власти черпят опит в Норвегия

От петдневно делово посещение в Берген, Норвегия, се завърна троянският кмет Минко Акимов. Той бе заедно с представители на областни и общински администрации в делегация за обмяна на опит във връзка с проекта InvestNorthWest  –  “ Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране  на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги“.  Проектът, чийто изпълнител е Български икономически форум, се финансира  с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Целта на проекта е да се  повиши обемът на чуждестранните инвестиции в Северозападния район за планиране, както и да се подобри бизнес климатът в региона.
По време на българската визита е имало мини форум с участието на фирми от Берген и на експерти от местната Търговска камара. Българите се запознали с работата на предприятието за събиране и оползотворяване на отпадъци, обслужващо  близо 440 000 души население, с работата на завода за изгаряне и рециклиране на отпадъците и др. Били представени възможностите за инвестиции в Северозападна България.
В средата на април  предстои заключителното събитие по проекта – Кръгла маса на тема „Предизвикателства пред инвестиционния климат в Северозападна България“. Конференцията ще бъде в България, ще се обсъдят слабите места в привличането на инвестиции и ще бъдат набелязани конкретни мерки за тяхното преодоляване. Ще участват областните управители на Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, кметовете на общините в региона и представители на МРРБ, МОСВ и на МИЕ. Ще се включат и експерти от Норвегия.
Събитието ще приключи с официално представяне на интерактивен интернет портал, насочен към инвеститорите в Северозападния регион на България, който ще бъде създаден в резултат на проекта и ще бъде предаден на местните власти от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.