Еднократно стимулиране ще получат даровити ученици

Еднократно стимулиране ще получат даровити ученици Експретно-консултативна комисия в Троян е обсъдила на четвъртото си за годината заседание няколко искания за специална закрила на деца с изявени дарби. Това е във връзка с Правилата за реда и организацията при предоставяне на закрила на деца с такива дарби от училищата на територията на община Троян.  Председател на комисията е Красимира Райковска, учител в СОУ“СВ.Климент Охридски“ и председател на постоянната комисия „Образование, спорт, култура и граждански организации“ към Троянския общински съвет, а членове са Иванка Джабраилова,нач.-отдел „Образование, духовни и социални дейности, спорт и туризъм“ в Общината, Галя Белевска, нач.-отдел „Бюджет и ТРЗ“, Иванка Миткова, председател на Сдружение „Колегиум на директорите в средното образование“, Пепа Христова,нач.-отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“, Ценка Петрова, директор на Общинския педагогически център и Павлин Петков, старши юрисконсулт на община Троян.
Комисията предлага на кмета еднократно финансово подпомагане да получат 14 ученици. 5 от тях са от СОУ“Св.Климент Охридски“ -Мария Найденова, която има награда на ОПЦ-Троян и награда за участие в Националния фестивал на ученическото визуално творчество, проведено в Ямбол, Паулина Пенчева, заела второ място в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, организирано от МОМН;Лъчезар Николов, Иван Пелтешки и Дамян Пазвански, с призови места от Националното първенство по авиомоделизъм, проведено в Горна Оряховица и организирано от Българската федерация по авиомоделизъм.
Премия се предлага и за Митко Динушев и Петко Йовчевски  от СОУ „Васил Левски“, класирани на трето място  в Националния есенен турнир „Джон Атанасов“ по информатика и информационни технологии в Шумен.
Отборът по СИП „Биология“- седем ученици от 7. клас на ОУ „Ив.Хаджийски“ е номиниран заради специалната награда на Националния конкурс „Златна есен – плодовете на есента“, проведен в  Севлиево. Изявата е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН.
Кметът на общината Минко Акимов е одобрил и другото предложение на  експертно-консултативната комисия – за финансово подпомагане и стимулиране чрез стипендия по чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване  на закрила на деца с изявени дарби  ученика от СОУ „В.Левски“, в Троян Георги Банков,  който  е класиран на първо място  на Националната олимпиада по информационни технологии  тази година във Варна и  трето място в Националния есенен турнир „Джон Атанасов“ по информатика и информационни технологии в Шумен наскоро.
За  2010г. общината е раздала близо 3 000 лв. за финансово подпомагане на даровити троянски деца, припомня Маргарита Генкова от Общинския пресцентър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.