Представиха на учители ръководство за часа на класа

Представиха на учители ръководство за часа на класа27 учители  от училищата  в Общината участваха в среща, организирана от Общинския педагогически център и  Фонда на ООН за населението, на която бе представено ръководство за  работа в час на класа. Пособието е озаглавено  „Да се научим да живеем заедно“ и бе представено от един от авторите – Марияна Георгиева, която обобщи и резултатите от неговата апробация.
Тъй като класните ръководители играят важна роля за личностното израстване на учениците, а и за развитието на класа като обособена общност, ръководството би подпомогнало  значително работата им в часовете, убедиха се присъстващите. Изданието е подходящо  за работа с ученици от  5. до 12. клас. и е в рамките на проекта „Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в България4, като се разпространява безплатно. Учители, които желаят да се запознаят с ръководството и да го използват в работата си могат да се свържат с психолога при Общинския педагогически център Вергиния Миревска.

One thought on “Представиха на учители ръководство за часа на класа”

  1. Всички министри на прехода се упражняваха върху училищното образование. Всеки следващ кабинет започваше реформа и все не стигаше до финала й. По правило тя не беше обществено обсъждана, дори не се гледаше в училищните настоятелства. Новите управници веднага се заемаха с образованието – не като продължение, а като отричане на промените. Този хаос съсипа училището, направи го нетрайна територия, на която всичко е възможно, където няма задължителни правила не в рамките само на един мандат. Затова децата днес са неграмотни, учебниците – пълни с трудно разбираеми и често неточни текстове, които не могат да бъдат запомнени и осмислени. Децата на прехода не бяха център на образователната реформа, центърът обслужваше временно управляващата политическа сила.
    В лутаниците из учебния материал се стигна дотам, най- сакралното стихотворение „Аз съм българче“ на Иван Вазов за малко да излезе от читанките. Предложи го тогавашният министър на просветата Владимир Атанасов от НДСВ с аргумента, че това е архаичен текст и не допринася за обединяването на етносите у нас. Министърът беше овреме сменен, но остана в историята на българската просвета с тъпата си идея.
    Безспорно най-големият гаф на правителството на тройната коалиция беше националната учителска стачка есента на 2007 година. Реформи и добри учебници искаха преподавателите, не единствено заплати. Премиерът Станишев не има куража цял месец да се изправи пред учителите. Остави проблема на синдикатите и на образователния и финансовия министър Даниел Вълчев и Пламен Орешарски. „Хайде да разтуряме тази седенка“, уловиха журналисти, отегчената от преговорите със стачниците, реплика на Орешарски. В крайна сметка цената на стачката платиха учениците, които препускаха през материала по съкратената процедура. Е, как да са грамотни.
    Маса гафове стори просветното министерство през 2006 г. – в приемната кампания за гимназисти поради недоглеждане в Бургас се появиха три различни списъка за класация на децата. През 2008 г. поради гаф в тест за кандидат гимназисти по български език и литература бяха засегнати близо 29 хиляди ученици. Подобен случай имаше и в тест по български език и литература през 2008 г. на първата задължителна матура. Но най-големият гаф спрямо българската просвета щяха да сътворят депутатите от 40-тото Народно събрание като за малко да изхвърлят задължителното изучаване на българския език в училище с поправки в Закона за народната просвета. Активната намеса на АТАКА, голямото обществено обсъждане, което предизвикаха националистите, спря кощунствената идея. Българският оцеля благодарение на родолюбивата позиция на АТАКА. Връщането години назад към политиката на образователното министерство, към безразличието на обществото, обяснява неграмотността на учениците ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.