Архангелова задушница – почитаме мъртвите

Архангелова задушница - почитаме мъртвитеДнес е Архангелова задушница, отбелязвана в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил 8 ноември. Тя е една от трите Големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година.
В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.
Днес във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Света литургия за упокой и обща панахида, която се отбелязва като Задушница. Същото е и в Троянския манастир, в църквата „Света Петка Параскева“ и в селските църкви. Хората палят свещи за починалите и раздават храна за тях. Задължително е и посещението на гробищата – някои го направиха още вчера, други изпълняват този си дълг днес.
Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.
Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот, припомнят богослови. Затова живите отдават почит и признание на покойниците, като правят помен – възпоминание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.
На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се подават за починалите жито, сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др.
Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати, съветват запознати със светите книги.
Що се отнася до армейския ритуал в памет на загиналите български воини, той е въведен в 1924 г., бил е прекъснат през 1946 г.  и възстановен преди 15 години от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.