Представиха основното в Закона за защита от дискриминация

Комисия за защита от дискриминация
Комисия за защита от дискриминация

На среща – разговор с ученици, учители и педагогически съветници от училищата в Троян Регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация за област Ловеч – г-жа Зюлейха Терзиева представи преди дни по достъпен за аудиторията начин основните аспекти на Закона за защита от дискриминация и ползата   от съществуването му  за гражданите. Съпоставянето на две актуални теми-  насилието и толерантността, очерта извода, че основна причина за проява на дискриминация е именно липсата на приемственост, равнопоставеност, на  взаимно уважение и толерантност между хората.
Чрез мултимедия бяха представени същността на понятието, видовете дискриминация, основните т. нар. „защитени признаци“, които са 19 на брой и са застъпени в чл. 4, ал. 1  от Закона за защита от дискриминация, а също така и начинът, по който всеки дискриминиран гражданин може да инициира образуването на производство пред Комисията за защита от дискриманиця /КЗД/.
Срещата беше организирана от Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и от Общинския педагогически център в Троян, за да се повишава гражданската култура на подрастващите.
Децата от училищата в селата на Община Троян също бяха информирани по темата дискриминация. Психологът на Общинския педагогически център  г-жа Миревска и Регионалният представител на КЗД посетиха училищата по места и учениците бяха запознати с понятието  „дискриминация“  и нуждата от това всички ние да бъдем по-добри  и толерантни един към друг, защото „Светът е за всички“, каквото е  мотото на Комисията за защита от дискриминация.
В. Миревска, психолог при ОПЦ – Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.