НС прие предложенията на СДС за забрана на ГМО

Съюзът на демократичните сили винаги е водил последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е отстоявал идеята за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти и защитата на традиционното ни производство и биоразнообразие.
С активното участие на народните представители от синята партия днес бяха приети промените в закона за генномодифицираните организми, с които се налага както териториална забрана за освобождаване на ГМО в околната среда при изпитания, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара. Налага се пълна забрана в границите на защитените територии, определени от Закона за защитените територии, както и в защитените зони от Националната екологична мрежа. Запазва се 30 километровата зона около защитените зони по Натура 2000. Разширени са защитените територии с пчелините, около които в радиус на 10 км не може да се отглежда ГМО, както и на 7 км отстояние от площите с биологичното земеделие.
Прие се и предложението на СДС с глоба от 500 хиляди лв. до един милион лв. да бъде наказван всеки, който наруши забраната за освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в определените територии. Същата глоба ще бъде налагана и при нарушение на забраната за освобождаване при изпитания, отглеждане и пускане на пазара на генномодифицирани традиционни за България култури.
Тази позиция доказва, че не може да се рискува със здравето на нацията и живота на българските граждани, както и че не може да се пренебрегне общественото мнение, според което 97 % от хората подкрепят тези предложения.
/информация, изпратена ни от пресцентъра на СДС/
Остава като троянци и будни граждани, милеещи за своето здраве и това на децата си, да си отваряме добре очите и да следим да няма нарушения във връзка с ГМО.

14 thoughts on “НС прие предложенията на СДС за забрана на ГМО

 1. Ако видите някъде събрала се тълпа от хора – изчакайте малко и ще видите как веднага се появява някой И.Костов или Маутин Еванджелиста, които най-безсрамно яхват тълпата.
  Какво пишат сините другари от сДС: Винаги са водили последователна политика срещу забраната на ГМО
  Какво обаче сочи статистиката?
  Цитирам:
  „….първите полски опити с царевица започват през 1998 г. с подаването на заявления за изпитване на хибридна ГМ царевица от компаниите “Монсанто”, “Пионер” и “Новартис”…“
  „…Площи засети с ГМ царевица:
  1999 г. – 13 000 ха,
  2000 г. – 19 000 ха,
  2001 г. – 6400 ха,
  2002 г. – 2200 ха
  2003 г. – 2120 ха.
  2004 г. – 200 ха
  „…Площи засети с ГМ картофи (Superior New Leaf)
  1999 г.- 30 ха,
  2000 г. – 3 ха
  2001 г. – 3 ха
  имало е и някакви малки опити със слънчоглед.
  До 2002 г. управляваше правителството на сДС. Я погледнете колко хиляди хектари са засадили с отрова? А кой беше министър на Еколгията? Не беше ли същата тази Евдокия Манева, която ДНЕС ОТНОВО е вносител на закона за ГМО в първоначалния му убийствен вариант като зам.министър на екологията по договорка между Герб и Синята коалиция?
  Сега да очакваме декларация и от пресцентъра на червените комунисти, които също ще се самообявят за „преградата“ пред ГМО.
  А истината е много проста – гражданските протести инициирани от БГ-мама, форума на в-к Сега и още няколко неправителствени организации постигнаха май първия голям успех на гражданското общество в България. Нещо което другарите от сДС и БСП се опитват да яхнат и обезличат.

 2. Всички сте против ГМО, нали ?
  А замисляте ли се, че с бързо нарастващата популация на човеците на планетата, след няколко деситилетия без ГМО ще сме загубени?
  Не за друго, просто храната няма да стига за всички, и без това грабим от природните богатсва неправомерно и прекомерно…
  Но Вие сега си викайте против ГМО де…

 3. До Темплар

  1.Статистиката е ясна 97% от българите не искат ГМО- факт.
  2.Ние не сме САЩ,Китай или Индия та да засеем такива площи че да изхраниме света.
  3.Габаритите на нашето земеделие,все още сравнително чистата природа както и климатичните фактори са предразполагащи за развитие на био земеделие.
  4.Био земеделието спомага за възстановяване на замърсени територии и спомага за запазване на равновесието в природата.
  5.Био продуктите са с пъти по скъпи на пазара в сравнение с останалите продукти.
  6.Изследванията сочат че търсенето на био продукти в Европа нараства с всяка изминала година.

  Това са част от причините да смятам че в България ГМ-то земеделие няма място.Все още никой не е доказал какво ще спечели държава с размерите на България от либерализацията на ГМ-то земеделие,освен че за пореден път можем да се наведем пред някой който мисли само за собствения си……и който го интересува само днешното битие и парите.

 4. Имам чувството, че напоследък се роят дежурни / да не кажа професионални/ протестиращи. Не е важно за какво. Важното е да се протестира. Против какво и има ли алтернатива,
  – „а бе кво ти пука“, важното е да протестираме!

 5. Вместо да се протестира /както ни съветват добросъвестни граждани/ срещу ГМО – да почерпим опит от „бащата“ на генетиката
  **
  Откъс от дневник на младия Мичурин
  Днес ашладисах дървената дръжка на метлата със стрък див джоджен. Засега няма резултат, освен че баба ме наби. За да й отмъстя, отрових петела. Така й се пада.
  23 юли 1863
  Вече две седмици поливам метлоджоджена. Метлата почна да гние, но не се отчайвам. Всяко начало е трудно. Моят съсед Ванка Павлов вчера ми каза, че заключил кучето си и му светкал с червена лампа преди да го нахрани. Попитах го защо, а той каза, че не знае, но било много забавно. Голям чешит е тоя Ванка! И много обича животните. Ходихме с него за риба, а той през цялото време държеше червеите в устата си.
  1 август 1863
  Магарицата ни, дето я оноди конят на Тимофей Петрович, роди женско. Много е сладичко – на вид е като конче, но е с магарешки уши.
  Сега се питам: ако конят оноди овца, какво ще се роди?
  Сигурно ще е нещо, дето хем дава мляко и вълна, хем тегли каруцата… Попитах баба какво мисли по въпроса, а тя ме наби.
  13 август 1863
  Ванка Павлов ми се похвали, че вече имало резултат от експеримента му – козината на кучето окапала.
  Питах Тимофей Петрович за кръстоската между кон и овца. Той така се разсмя, че изкуственото му око изхвръкна и кокошката го глътна. Пак ядох бой.
  14 август 1863
  Баба закла кокошката и върна окото на Тимофей Петрович. Тайно заведох една овца при коня му. Глупавият кон обаче се дърпа и не ще да я оножда. Ванка Павлов твърди, че съм избързал. Трябвало в продължение на няколко седмици всеки ден да осветявам коня и овцата с червена лампа и чак тогава да седна да ги кръстосвам. Боядисах газената лампа на баба и пак ядох бой.
  11 септември 1863
  Саша Лодигин е в болница. Изгорил си ръцете ахмакът му с ахмак. Хем му казвах да не пъха жици в аквариума! Открил обаче, че от електричеството рибките светят. Сега събира пари за нови рибки.
  Ашладисах сливата с калем от мушкато. Баба още не знае.
  20 септември 1863
  Ванка Павлов ми се похвали, че усилията му дали плод. Щом видело червената лампа, кучето почвало яростно да ръмжи. По същия начин обаче реагирало и на зелена лампа, което било сигурно доказателство, че кучетата са далтонисти.
  Саша излезе от болницата и си купи нови рибки.
  26 септември 1863
  Тимофей Петрович оноди баба. Ако от кръстоската се роди дете със стъклено око, значи съм на прав път.
  14 октомври 1863
  Плевнята на Лодигини изгоря. Саша пак е в болница. Изследвал влиянието на електричеството върху балираното сено.
  1 декември 1863
  Кучето на Ванка умря и той е отчаян. Щял да зареже науката и да се отдаде на бубарство. Безхарактерен тип.
  Саша ми показа страхотен номер. Пие вода и я излива през ушите си. Цял ден тренирах, но нищо не постигнах. Предполагам, че цаката е да имаш клепнали уши като Саша.
  2 януари 1864
  Лодигин успя! Вчера пъхнал електрожена в празен буркан и бурканът засветил. От радост Саша целунал електрода и сега пак е в болница.
  4 януари 1864
  Сливата, дето я ашладисах с мушкато, цъфна! Това е много странно, като се има предвид, че навън е минус 35 градуса. Цветовете й обаче не миришат на мушкато, а на ламарина. Къде съм сбъркал?
  23 януари 1864
  Тимофей Петрович умря от цироза. Баба много плака, а за утеха взе окото му и го сложи под кандилото вкъщи. “Сега, като се моля, все едно Тимофей ме гледа”, въздъхна тя. Горката жена! Толкова е тъжна, че дори забрави да ме набие.
  8 февруари 1864
  Саша е съсипан. Някакъв глупак Едисон откраднал идеята му за светещия буркан и я патентовал. Опитах се да го успокоя, но Саша е безутешен. Едри сълзи капят от клепналите му уши.
  11 юли 1864
  Еврика! Аз съм гений! Сливата роди бадеми. Е, не стават за ядене, но очевидно съм на прав път. Маря Петровна забременя от Саша Лодигин. Тя иска да се женят, но Саша е непреклонен. Твърди, че детето е от Едисон.
  А ако кръстосам свиня и петел, дали хибридът ще снася яйца?

 6. До Илиев

  Уважаеми г-н Илиев,не съм аз дежурен протестиращ,а вие като имате някаква теза по въпроса споделете я с нас и я подкрепете с доказателства валидни и за нашата страна.И още нещо,за тези които все още се съмняват в “големите ползи“ от генномодифицираното земеделие могат да си намерят в интернет филма “Светът според Монсанто“(The World According to Monsanto).

 7. До Марто.
  Нищо лично. Когато пишех моя коментар, Вашият не го виждах още на екран. Не искам да задълбавам в коментари. Просто ми писва постоянно някой да протестира за нещо: или малка заплата или малка п…шка /шегичка/ или нещо друго.
  Повечето протестиращи едва ли имат научния потенциал да преценят всички за и против ГМО. В това число слагам и себе си.
  Остава да се причислим към група, която е по-убедителна в доводите си „За“ или „против“. Лично мое мнение, което не искам да натрапвам никому.

 8. Да наистина в България всеки протестира.Но проблема е че го прави самостоятелно и най-често вкъщи или на маса.Ако не беше така,щяхме да си търсим правата всички заедно,щяхме да имаме силни синдикати и гражданско самосъзнание.Но проблема е много дълбок и многостранен.Важното според мен е всеки да си отстоява мнението ,да не се срамува да го заяви навън пред другите или където му е мястото.И когато се случва нещо което според него не е правилно,да заяви своята позиция и направи всичко възможно за да търси начин правдата да възтържествува.Наистина звучи романтично но друг начин няма,колкото повече се търпи една неправда толкова по голяма ще става тя.И колкото по рано повечето хора осъзнаят това,толкова по скоро ще се измъкнем от помията,пропила се в милата ни Родина.

 9. До Марто

  Напълно съм съгласен.
  Но понеже светът е „Шарен“ и протестиращите са „Шарени“. Така понякога се стига до абсурдни протести, но такъв е живота …

 10. Ех,какво да кажа…знае ли човек това което днес е добро утре в какво ще се превърне…но ми хареса да прочета из „селският дневник“!Ама много готино е измислено ,спор няма.

 11. „Селски дръвник“, този кодош дето си го постнал, е писан от Иво Сиромахов преди 5-6 години.

 12. Прави ми впечатление, че в теми, които малко хора разбират се включват много желаещи да коментират. Темите, които ни вадят очите всеки божи ден, обикновенно не са интересни за нашенеца. Той е на светлинни години от ежедневието. Но обикновенно се оплаква, недоволен е и обиден на държавата, местната власт, не на господ, защото е атеист по презумция.

 13. дИмУкрация братче, кво да правиш…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.