Ще имаме кмет за един ден

Цветелина ИнковскаЦветелина Инковска, която през новата учебна година ще бъде в 12-и клас, утре ще заеме мястото на кмета в рамките на инициативата „Млад кмет за един ден“. В 10,30 ч. ще й бъде връчена заповедта за заемане на длъжността, от 11 ч. е планирана оперативка с началниците на отдели в администрацията, от 14 ч. ще започне приемният й ден, а в 15 ч. според предварителната програма първата дама  – кмет на община Троян, ще трябва да се заеме с входящата и текущата кореспонденция. Цветелина има интереси в областта на журналистиката, главен редактор е на училищния вестник „Междучасие“ в СОУ“Васил Левски“. Предложена е за инициативата „Млад кмет за един ден“ от Ценка Петрова, шефа на Общинския педагогически център. Чрез подобна ролева смяна младите хора отблизо се запознават със задълженията на управленците, имат възможност и да внесат някои свежи идеи.

13 thoughts on “Ще имаме кмет за един ден”

 1. Поздравления за инициативата на г-жа Ценка Петрова и успешно представяне на г-ца Цветелина Инковска.
  Ще си позволя да предложа на г-жа Ценка Петрова да разшири инициативата и да предложи 29 млади хора от Троян да бъдат „избрани“ и да участват като общински съветници в заседанията на поне на 3 последователни сесии и в съответните постоянни комисии към ОбС Троян.
  Като „кмет за един ден“ младите хора ще разберат КАК се администрира една община, а като „общински съветници“ ще разберат КАКВО и ЗАЩО се прави или не се прави в една община.
  В крайна сметка най-важното за един млад човек е да научи правата и задълженията си като бъдещ самоуправляващ се гражданин в една община, а именно ОбС е законният орган, чрез който гражданите се самоуправляват на общинско ниво.
  ИП

 2. Намери още 28 доброволци, оформете го като инициатива – а аз ще го вкарам като точка от дневния ред, с което да узаконим такова присъствие и УЧАСТИЕ 🙂
  Между другото, това е една от мерките от политическия ни пакет, за постепенно приобщаване на гражданите и трайното им включване и УЧАСТИЕ в процесите, случващи се на територията на Община Троян. Нищо по-различно, напълно естествено и в духа на сега действащия ЗМСМА. Като сме изостанали с 20 години – все от някъде и някак си трябва да започнем.
  ИП

 3. Подкрепям инициативата на ИП. Дайте предложение на г-жа Петрова, мисля, че тя вече работи по това. И съм сигурна,че ще успее. Това ще е нещо добро. Нека младите навлизат постепенно в обществото и да се запознават с дейностите на общината и общинския съвет.

 4. Абсолютно не съм съгласен с тези идеи. Нека хората, които са избрани в местния парламент се вземат в ръце и да работят здраво за това което обещаваха, за това за което са избрани там и за просперитета на Троян. Иначе тези предложения не ги съдя , но ми се струват несериозни. Какво от това, че ще има дублиращ парламент? Това ми напомня до някъде правителството в сянка, което е несериозно, да не кажа смешно. Нещо подобно ще се получи и тук. Един човек който не е обвързан с отговорност, какво да търсиш от него. Те общинските съветници им е вменена тази отговорност и пак нищо, та камо ли това. Това е само мое мнение, не ангажирам никого с него.

 5. Г-н ARVi, този път се изказахте съвсем неподготвен. Ако някой ден прочетете ЗМСМА, може би с учудване че разберете, че вие, като САМОУПРАВЛЯВАЩ се гражданин имате почти същите права като общинските съветници с изключение правото да гласувате.
  Общинският съвет, учажаеми ARVi, е средството, чрез което вие и останалите граждани се САМОУПРАВЛЯВАТЕ.
  Хайде сега пък аз да ви попитам – как се самоуправлявахте последните години, г-н ARVi? Какво направихте, какво предложихте, в коя комисия и на коя сесия на ОбС?
  Другата голяма заблуда на г-н ARVi е, че виждате ли, той и другите, които не са общински съветници не били ОБВЪРЗАНИ и не носели ОТГОВОРНОСТ. Така беше при комунизма и тоталитаризма, драги ARVi. Качвайте машината на времето и пристигайте в 2010 година.
  Съобразно ЗМСМА, вие, г-н ARVi, сте здраво обвързан със съответните ПРАВА и ОТГОВОРНОСТИ.
  Крайно време е да ги научите, да ги спазвате и да отстоявате правата си.
  В крайна сметка идеята е младите хора, на които предстои след време да започнат да се самоуправляват, да получат необходимата подготовка и знания.
  Нещо против?

 6. Вие г- н Пеевски, наистина , пак го казвам, се вземате много насериозно. Закона който цитирате е ясен. Това което ми говорите ми прилича на нещо, което в същност е едно голямо нищо. Я да си говорим открито с Вас, сега ми е ясно защо хората Ви недолюбват. Кой обикновен български гражданин в милата ни татковина, може да участва в управлението? Никой! Вие сте законно избран общински съветник и нищо не можете да сторите, та обикновенния човек ли? Не на мен тия г- н Пеевски, олеквате драги и то постоянно с тези си поучителни фрази. Писах ви на другата страница. Вие сте там за това, а не да се държите като ощипана госпожица. И не ме поучавайте моля ви, пак Ви апелирам, вършете това, за което сте в местния парламент. Казвам Ви пак, не ме познавате, за да си позволявате да се държите така поучително. Законите в даржавата ги позновам задоволително. Но Вие изпитвате известни трудности със себе си, най вече. Така политик не говори със своите избиратели, ако сте такъв разбира се, ще ме разберете!

 7. Задължен съм да Ви уведомя и следното, (във вашия стил)!
  Правата ми в закона ЗМСМА, който вие така прокламирате се прехвърлят в крайна сметка пак да Вас, общинските съветници. Но вие лично, не съветвате, а се опитвате да колите и бесите и да раздавате правосъдие. Като доказателство ще ми послужат, Вашите наставничества и коментари до тук. И пак, нищо лично, вие ме подхванахте. Ще ви отговоря подобаващо, бъдете сигурен, може да ме посъветвате пак от позиция на „всезнаещия грандоман“. Искам да се уверя дали струвате, това за което претендирате. А, аз съм средностатистически българин, троянец до мозъка на костите си и ще Ви следя какви ги вършите, там в говорилнята, така защитавана от Вас, местен ПАРЛАМЕНТ. И пак нищо лично. Законите, които претендирате и ме поучавате да прочета, без да съм сигурен дали Вие ги познавате из основи, точно за това апелират, нали, да си търся правата, но Вие ги познавате в достачна степен, щом ме поучавате така настървенов противното. Уви!? И за последен път, пак нищо лично, вие сте на гребена на вълната, Вие му меслете!

 8. Г-н И.П. за сетен път се убеждавам,че гражданин=гласоподавател,изпада в нелепица дискутирайки или не,спорейки със вас.В един момент,аха-да прав сте ще рече човек,в следващия го хвърляте с невероятен тъч в срещуположната страна.Как да ви вярва човек.Или не не вяра,нали не сте бог….но,как човек да ви обръща внимание.Един истински политик прави всичко възможно всеки да убеди в правотата си ,а вие правите точно обратното спрямо нас инакомислещите.

 9. Вие госпожа, от кой местен политик сте очарована? От дотук казаното от вас, става ясно, че Пеевски не е ваш тип, защото хвърлял тъчове или къчове. Добре де, кажете ми кой е този истински троянски политик, който ви е убедил в правотата си?

 10. Червен Фен,за всеки случай политикът,който ме е убедил в в правотата си не е червен,но за да разберете какво имам в предвид влезте във форума на „Кучетата си лаят…керванът си върви“

 11. Инициативата не е на г-жа Петрова, тя просто е предложила Инковска като активен млад човек/аз лично мисля, че е трябвало да има конкурс за мястото „млад кмет за един ден“, ама нейсе…Та в този ред на мисли няма защо г-жа Петрова да избира младих роа за общ.съветници…Че младите трябва да познават работата на Общ.съвет, неговите отговорности и задължения, е нещо много важно. Ами може истинскияк ОБС да поеме инициативита да работи с младите, да ги обучи…Проявете повече активност,господа.

 12. Тони, младите требе си стъпят в маратонките и яко да учат, за да могат да отидат колкото се може по-надалеч от Троян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.